02 juli, 2023


Camilla Tengvall ställer ut i Paris i september


 

 Camilla Tengvall är en svensk konstnär baserad i Bromma, strax utanför Stockholm. Hon är utbildad i London på St Martins School of Art med en Bachelor of Art i grafisk formgivning och hon har en grundläggande konstutbildning från Heatherley School of Fine Art. 


I London inspirerades Camilla av engelsk typografi och alla vackra magasin och dagstidningar. Hon skrev sin slutuppsats om the Independent. På loven i London arbetade hon på kända magasin som The World of Interiors och Design Magazine. Hon arbetade även några år på Michael Peters Design Group. En av 80-talets mest kända designbyråer i London. 

Hennes farmor var från Frankrike och hennes pappa hade en dröm; att han skulle sitta på en parkbänk i Paris och att någon skulle titta till på honom och säga: ”Men är det inte Camilla Tengvalls pappa?” Camilla skulle då vara en så känd konstnär att han förminskats till att ”bara” vara hennes pappa. Den här drömmen berättade han i ett tal när Camilla flyttade hem från London 1989 men den införlivades dessvärre aldrig – i varje fall inte under hans livstid. 

Hemma i Stockholm fortsatte Camilla istället sin bana som grafisk formgivare och senare Art Director. Hon arbetade på reklambyråer i över trettio år med konsumentreklam på olika sätt. Hon har gjort allt från toalettpappersmönster till läskburkar, receptbroschyrer, utomhuskampanjer och en och annan reklamfilm för många välkända varumärken. För att nämna några; Edet, Pripps, Önos, Kronfågel, Knorr, Dove och GB Glace. 

Under åren som hon arbetade som Art Director hände det att hon gick kvällskurser i kroki och oljemålning. Som mammaledig med sin andra son 2005 blev hon besatt av insekter och började göra egna. Hon kallar sina fantasifulla kryp; Love bugs. Se Instagramkontot Lovebugart. En Love bug är en miniskulptur som man kan bära, en unik brosch. 

Idag arbetar Camilla heltid som konstnär och har haft många konstutställningar i Stockholm och en på Franska Rivieran i Mougins. Ofta känner hon sig som en spindel som väver klimatvänliga konstverk av tidningspapper och tapetklister. Hon trasslar, fäster, bygger på och det kommer ständigt nytt. Love bug har blivit ett tema och en vän som hjälper henne att utvecklas konstnärligt. 

Pappan med drömmen och det franska namnet, Henri, är bortgången sedan fem år men hon hoppas att han följer henne från himlen. Camilla har gjort ett konstverk till hans minne. Det är en kopia på hans kopia av Det röda trädet av den välkände naivistiske konstnären Olle Olsson Hagalund. Henri målade sin kopia i olja 1967 och Camilla gjorde sin 2021 i sin egen teknik tidningstrassel. Det röda trädet kommer visas på Klubben i Paris ihop med många små Love bugs, någon stor ”bagge” i papier maché och konst skapad i tidningstrassel på teman som mångfald, fred, klimatet, kärlek, hälsa, humor och annat som Camilla tycker är viktigt i livet. 

Hemsida:
https://www.konst.se/lovebug 1 kommentar:

Camilla Tengvall sa...

Vernissage tisdag 19.09.2023
kl 17.00–21.00
Finissage torsdag 05.10.2023
kl 17.00–21.00