april 21, 2020

https://drive.google.com/open?id=1ujc8nyjxCbBt3tLiNTO1PUltHFnyQ77p


IN MEMORIAM - LENNART JIRLOW 1936 -2020

https://drive.google.com/open?id=1RjF3t8_1V0LJRJpYwwteQ6qznPBfYjfQ
Lennart Jirlow - Photo TT
Född i Stockholm började han vid 16 års åder sina studier på Konstakademien i Stockholm vilka följdes av en längre vistelse vid Academia de Belle Arti i Florens. Lennart Jirlow  började dock ställa ut i Stockholm  redan 1958 och i Paris ställde han ut på Rue des Beaux-Arts innan kan knöts till Galerie René Drouet.
Då han ville att hans verk skulle kunna spridas till en större publik lärde han sig den litografiska tekniken i Fernand Mourlots ateljéer.

När Lennart Jirlow anlände till Paris installerade han sig omedelbart i kvarteret Montparnasse – han skulle komma att behålla samma ateljé i många decennier, även då han senare i livet sökte sig till Provence där han föredrog att bo under vinterhalvåret och ännu senare, när han tillbringade en stor del av somrarna i Sverige. I Paris skulle även Cercle Suédois-Svenska Klubben komma att bli en kär knytpunkt. 


https://drive.google.com/open?id=17JdQuto9NpVX781_aTqRqO0SlsRWnrol
Självporträtt 2001
Med en fot i varje land använde Lennart Jirlow medvetet nästan uteslutande de grundfärger som ingår i bägge länders,  flaggor (svenska och franska), i sina verk.  Många av verken återger minnen från efterkrigstidens Paris där det rådde en stämning av lättnad, allt fanns på nytt tillgängligt och välfyllda restauranger erbjöd priser som tillät att även en obemedlade konstnärer kunde gå på krogen. Parallellt med den sorglöshet som vilar över hans måleri känner man närvaron av en kritiskt och observant blick. Man ser i tavlorna den nöjde gästen som dröjer sig kvar fastän servitören helst vill duka av och förbereda nästa sittning. Somliga blir hungriga när de tittar på hans tavlor, alla blir gladlynta. Hans måleri är starkt förknippat med det pittoreska Frankrike och det är det som gjort honom så framgångsrik även i Sverige.

Lennart Jirlow skulle förbli den samme genom livet,  jovialisk och anspråkslös kände han sig hemma där man serverade god mat vare sig det var på en liten bistrot i Provence eller hos Paul Bocuse, som blev en personlig vän. 2001 tilldelades han utmärkelsen l’Ordre National du Mérite.


Harald Friberg berätttar 
Lennart Jirlow har alltid haft nära kontakt med Klubben, som har flera av hans verk i sin samling. Det började med att han 1981, året då Klubben firade sina 90 års existens, skänkte en gouache föreställande en kock. Han hade gjort den på en matsedel från en annan krog : Restaurant Allard i Quartier Latin. Sedan gjorde han omslaget till matsedeln till vår egen Klubbrestaurang. 

https://drive.google.com/open?id=194OtKIIHVdPf0wojRqrch5MDkWBjvzZL

"Svenska Klubben i Paris hundra år - 
Skål i snapps och champagne"
När det var dags för 100-årsjubileum skänkte han hela upplagan av en litografi kallad "En skål i brännvin och champagne" vars inkomster kunde bekosta en stor del av jubileumsfirandet. Men en del av denna upplaga (25 exemplar) reserverades till ett Lennart Jirlow-pris som årligen utdelas till en person som betytt mycket för svenskarna i Frankrike. Även Klubbens husvin fick etiketter dekorerade av Jirlow  under de år familjen Engström skötte restaurangen. 

En annan litografi skänktes av styrelsemedlemmen Ulf Selvin, dåvarande chefen för Volvo lastvagnar i Frankrike, innan han flyttade till Brasilien. Men det största verket förvärvades av Klubben år 1994. Det hänger nu i entrén och visar att Lennart Jirlow är en skicklig observant av naturen när han inte sitter på krogen. Han blev utnämnd till hedersmedlem i Klubben i samband med 100-årsjubileet.

Minnen om familjenamn och utmärkelse, Marianne Jarvin 
https://drive.google.com/open?id=1zyNYSfos-1FD9QGbVPPu_tWGjw0TNV-p
Le Gourmand 1976
Min make Sigvard är advokat. Han och hans medarbetare på kontoret i Paris kontaktade en dag franska myndigheter för att söka utmärkelsen l’Ordre National du Mérite för Lennart Jirlows räkning. Frankrikes ambassadör förlänade Jirlow utmärkelsen vid en mottagning på franska ambassaden i Stockholm den 1 juni 2001. Efteråt var det middag på Grand Hôtel, i franska matsalen (som den hette då).

Vid ett tillfälle frågade jag Lennart om hans efternamn, var det östeuropeiskt måhända? Lennart förklarade då att familjen kom från Stockholm sedan långt tillbaka. Hans pappa - som var seglare - hade kommit på det nya efternamnet genom att sätta ihop orden ”gira” och ”lova”, vilket man gör på båtar, med en annorlunda stavning till ”jir” och ”low”.

Minnen om hundar och hästar, Lena Essen
En av mina valpar efter min hund Swea fick heta Jirlow med Lennarts tillstånd. Det fanns redan en häst så han tyckte att det var kul!!

Le Boulevard 1983

La petite ville 1983

Le petit hôtel 1967


Inga kommentarer: