21 april, 2017

Monica Bastide - ett brev.


Detta brev lästes upp av Harald Friberg under föreningens årsmöte den 23 mars 2017:

"Kära vänner i Konstföreningen !

Vad jag gärna skulle vilja vara med er i kväll! Men tyvärr kan jag inte och Harald får läsa min hälsning till er alla.

När Harald ringde mig redan i november förra året att föreslå mig att göra årets litografi, protesterade jag livligt, sa’ att jag lagt av, att jag snart skall fylla 100 o.s.v..

Men när han insisterade, talade om att AAS fyllde 60 år och det ena med det andra, så började liksom något komma tillbaka inom mig, det ”rann till, en lite idé tog form, det började kännas roligt... ”Bon anniversaire” – ”Jag har den äran” – ”Ja må hon leva” o.s.v.. Jag började se något inne i huvudet. Gjorde en skiss. Ringde upp Harald och sa’ att kanske jag i alla fall skulle försöka.

Och här är den alltså. Det började med att jag gjorde mitt förslag i gouache, höll mig till 3 färger – gult, blått och rött, för varje färg har sin egen sten. (litho)

Förslaget blev accepterat. En dag blev jag kallad till ateljén att måla på de tre stenarna. Men med ”la gomme arabique”, ett svart-grått, lite klibbigt material som inte är särskilt inspirerande. Sedan tog tryckarna över och vi vet att Laurence och Etienne lagt ner stor möda att få fram de olika nyanserna, att det har säkert varit många fler omgångar än 3 som behövts att passera igenom deras imponerande, ålderdomliga press. Vår förmiddag där var mycket intressant. Deras ateljé « A Fleur de Pierre » har en kärlig atmosfär från en annan tid!

Min inspiration kom till vid ordet ”jubileum” och ”60 år”, vid minnet av de gamla vännerna som jag ju har känt – Ove Olsson, Sven Aurén, Ernst Wallin och Gustaf Bjurström, som tillsammans kom på idén att bilda en konstförening. På min bild har det tagit form av en ung flicka och i buketten finns min tacksamhet vad det inneburit för mig = alla dessa tillfällen att ställa ut, uppmuntran, vänskap och så mycket roligt och festligt.

Av hela mitt hjärta säger jag TACK till vår Svenska Konstförening i Paris –

den leva länge och tack till alla ni som finns bakom de gröna bladen, ni som ger er tid och uppfinningsrikedom att dom kommer till.

Leve den! Leve dom! Hurra!


Monica Bastide, mars 2017, Paris"

Inga kommentarer: