11 januari, 2015

Goya

Inför Kerstin Boije af Gennäs’ presentation av Francisco Goya – med pianoackompanjemang av Cecilia Löfstrand – den 20 oktober, här följer en liten introduktion.

Konstnären Francisco de Goya föddes den 30 mars 1746 i Fuendetodos, nära Saragossa, i Spanien. Han var son till Gracia  Luciente och José de Goya. Hans far var förgyllare och Goya lärde mycket av honom.
Trots att familjen hade dålig ekonomi blev Goya antagen hos José Luzán på Akademin för teckning i Saragossa under åren 1759 - 1763.
Åren mellan 1766 och 1771 är inte så väldokumenterade, men sannolikt bodde han i Madrid för att fullfölja sina studier hos Francisco Bayeu (1734 - 1795), en annan konstnär från Saragossa. Goya kommer nu i kontakt med mästerverken i de kungliga samlingarna, bl.a. de ljusfyllda freskerna  av Tiepolo. Goya försöker förgäves delta i olika tävlingar, men utan framgång.
Till slut lyckas han, efter en resa till Italien, där han studerat de stora mästarna, få ett uppdrag i Saragossa. Det blir början på hans  framgångssaga. Året är 1772.
1773 gifter han sig med systern till den inflytelserike konstnären Francisco Bayeu .
Josefa Bayeu är 26 år gammal, när de gifter sig. De får många barn, men alla dör unga, utom Francisco Javier de Goya, som föddes i december 1784.
År 1775 bosätter sig Goya i Madrid. Nu kommer beställningarna och de stora uppdragen.
Under åren 1775- 1785  ombeds han utföra målningar för Prado-palatset och Escorial.
Målningarna från denna period är ljusa, dekorativa.
Nu avlöser framgångarna varandra. År 1786 utnämns Goya till hovmålare hos Karl IV.
Den stora målningen av kungafamiljen, som hänger i Pradopalatset, visar Goyas otroliga förmåga att fånga  människors karaktär. Han ser, han tolkar, han avslöjar .
Målningen av kungafamiljen är en hyllning till Vélazquez och hans kända verk "Hovdamerna". Vélazquez var enligt Goya  den störste av alla konstnärer. Av honom lärde han ljusets betydelse, ljusets rörelse.
De mörka åren i Goyas liv inträder under åren 1808 - 1823. Frankrike invaderar Spanien år 1808 och hans hustru dör 1812.
Det är nu som Goya bl.a. utför 82 gravyrer som skildrar krigets fasor, ' Les désastres de la guerre.'
År 1819 köper han ett hus inte långt från Madrid. Där fyller han väggarna med sina svarta målningar. Goya lever i ett inre mörker och i juni 1824 bestämmer han sig för att lämna Spanien, som han sett förstöras p.g.a. politiskt och ekonomiskt förfall.
Han bosätter sig i Bordeaux och slutar sitt liv i exil.
Goya dör 1828, 82 år gammal. Hans betydelse som konstnär kan inte nog betonas.
Många betraktar Goya som en klar ledstjärna, en mästarnas mästare.

Några exempel på Goyas konst, inklusive hans porträtt, målat av Vicente López y Portaña.

Inga kommentarer: