DANS LE CADRE DES FESTIVITES DES 100 ANS DES BALLETS SUEDOIS - ERIK NÄSLUND


 
  
Tema-lunch pa svenska med Erik Näslund
"Rolf de Maré - grundare av Svenska Baletten i Paris" 

7 maj 2020 à 12H30

  30€ membres /     40€ non-membres apéro inclus

Anmälan till Camilla eller Stéphanie
01 42 60 76 67, 
direction@cercle-suedois.com
 

 





Aristokrat i konsten
Rolf de Maré
Kanske mer fransk än svensk, i vart fall kosmopolit var Rolf de Maré, konstsamlaren, teatermannen, ledaren av den Svenska Baletten i Paris 1920-25 och grundaren av Internationella Dansarkivet i Paris och Dansmuseet i Stockholm.

Erik Näslund berättar (på svenska) om en man som levde hela sitt liv i och för konsten.  Uppvuxen i det Hallwylska palatset i Stockholm hos morföräldrarna greveparet von Hallwyl, fick han så att säga konsten och konstsamlandet i blodet. Men det var den nya moderna konsten som fick honom att bli en av Sveriges främsta konstsamlare. Modernismen stod också i fokus när han med stort mod och en stor förmögenhet, startade en balettrupp i Paris 1920 på sin egen teater Théâtre des Champs-Elysées. Den kom ju att stå i centrum för nya konstriktningar i 1920-talets Paris. Han blev en omtalad och betydelsefull personlighet i det franska kulturlivet – hans carnet d´addresse ger en inblick i hans kontaktnät, det är en katalog över alla betydande personer inom konst, teater, dans och film. 
 
Han fick också flera halvofficiella uppdrag att representera fransk konst och kultur. På 1930-talet blev han något av en flygande ambassadör för dansen och freden. Med hemmabaser i Paris och på en kaffefarm i Kenya, kom han sedan i många år att ständigt vara på resande fot fram till sin död 1964, nyfiken på nya kulturer och nya länder. Han var en äkta kosmopolit.
 
Författare Erik Näslund, "Rolf de Maré"

Erik Näslund är författare och kulturskribent, tidigare mångårig kritiker och medarbetare i Svenska Dagbladet och 1989-2016 även chef för Dansmuseet i Stockholm. Hans stora biografi om Rolf de Maré utkom 2008-09 på svenska, franska och engelska. Han har också publicerat levnadsteckningar över andra svenska personligheter som Birgit Cullberg, Carina Ari, Carl Milles och Nils Dardel.    
 



Se hela programmet här >>          

Inga kommentarer: